Äijälä info

Äijälä on noin 400 asukkaan ja reilun 170 talouden vireä kylä Pohjois-Laukaassa. Nimensä veroisesti kylällä on selkeä enemmistö miehillä, mutta toimeliaat naiset pärjäävät kylällä vallan hyvin. Puolet kylän perheistä ovat lapsiperheitä ja sen myötä kylällä on kunnan päiväkoti, esiopetus ja kyläkoulu.

Äijälässä on selkeä kyläkeskus sekä laaja kyläteiden verkosto, josta koulutaksi kiertää aamuin illoin. Konnevedelle menevä maantie kulkee kylän läpi ja sen varrella on jalkakäytävä ja katuvalot turvaamassa jalankulkijoita. Talvella päätie on hyvin aurattu varhaisenkin aamun työmatkaliikenteelle.

Me kyläläiset tuotamme yhdessä monia harrastuksia kylän asukkaille ja mökkiläisille, mutta myös naapurikyläläisille. Vahva yhteisöllisyys ja yhdessä tekemisen perinne ovat osa Äijälän henkeä.

Kylän alueella on kolme järveä, Uurainen, Kutemainen ja Nurminen, joiden rannalla on tiivistä loma-asutusta. Kylän asukas- ja liikennemäärät lisääntyvätkin huomattavasti kesäkaudella.

Kylä rajoittuu pohjoisessa Äänekosken kaupunkiin ja Konneveden kuntaan, jonka raja kulkee kylän alueella. Laukaan taajamat ja Jyväskylän ympäristö on monen kyläläisen työssäkäyntialuetta. Äänekosken teollisuustyöpaikat samoin kuin kaupat ovat myös kätevän matkan päässä. Konneveden maalaiskirkonkylä on mukava vaihtoehto asiointiin.

Laukaan kunta on panostanut nuorten koulutukseen. Laukaan lukion yhteyteen on sijoittunut Pohjoisen Keski-Suomen Ammattiopisto POKE, jonka koulutusaloja Laukaassa ovat rakentaminen, sähkö- ja automaatio, sosiaali- ja terveysala sekä luonto- ja ympäristöalat. Äijälästä pääsee arkisin sekä Laukaaseen että Jyväskylään bussilla opiskelemaan.

Mitä muuta voisi olla tarjolla? Voisitko olla vetämässä jotain kivaa tekemistä silloin tällöin? Joku muukin voisi innostua samasta asiasta ja saisimme lisää aktiviteetteja kylälle. Tehdään yhdessä uusia harrastuksia!

asukasta

%

miehiä

taloutta

%

talouksista lapsiperheitä

loma-asuntoa

Äijälän kasvuhanke

ylän kehittämishanke, jonka tavoitteena on löytää kylälle uudia asukkaita sekä lapsia päiväkotiin ja koululle. Hankkeen tarkoituksena on aktivoida maanomistajia ja löytää hyviä rakennuspaikkoja markkinoitavaksi. Hanke panostaa myös kylän tunnettuuden kasvattamiseen.

Hankkeen toteutuksessa ovat mukana Äijälän kyläseura hallinnoijana, Äijälän Liikunta, koulun vanhempaintoimikunta ja Äijälän Vesihuolto. Hanketta rahoittaa Jyväsriihi Leader-rahoituksella, josta EU:n rahoitusosuus on 13 637,40 euroa. Hanke kestää 2023 kevääseen saakka ja sen kokonaisrahotus on 38 200 euroa.

Äijälän koulu

Koulussa toimii vuonna 2022 kolme perusopetusryhmää, yhdysluokat 0-2, 3-4 ja 5-6. Esiopetus on tällä hetkellä yhdysluokalla, mutta se on aiemmin toteutettu sekä omassa ryhmässä koululla että päiväkodin yhteydessä. Koulussa työskentelee 3 luokanopettajaa, 1 erityisopettaja-tuntiopettaja, 2 koulunkäynninohjaajaa ja keittäjä-siistijä. Oppilasmäärä vaihtelee 50-60 oppilaan välillä vuosittain. Koululla järjestetään vuosittain erilaisia kerhoja koulupäivän yhteydessä. Koulutaksi hoitaa koulukuljetusta sitä tarvitseville.

Vanhempaintoimikunta kokoaa lasten vanhempia yhteistyöhön ja tukee koulun toimintaa tapahtumajärjestelyissä sekä taloudellisesti esim. lahjoittamalla liikuntavälineitä ja pelejä sekä rahoittamalla leirikoulun ja muita retkiä.

Koulurakennus on rakennettu 1907 ja siinä sijaitsee nykyaikaiset ja hyvin varustellut luokkatilat. Vanhan koulun pihapiiri on viihtyisä ja aktivoi lapsia monipuoliseen liikkumiseen. Miljöö on kokonaisuudessaan ainutlaatuinen.

Osoite: Äijäläntie 1048, 41390 Äijälä.

Lisätietoja koulun johtaja Raisa Moilanen, puh. 050 562 9558, koulutaksi Petri Puumalainen, puh. 0400 243 043

Äijälän päiväkoti

Päiväkodissa työskentelee kaksi varhaiskasvatuksen opettajaa, yksi varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ja perhepäivähoitaja.

Metsäkulman päiväkoti on 15-paikkainen ja sijaitsee keskellä kylää. Oman pihan leikkipaikan lisäksi lapset vierailevat koulun aktiivipuistossa, jääkiekkokaukalossa ja pulkkamäessa sekä seurantalon salissa liikkumassa ja leikkimässä. Retkeilyreitti, hiihtolatu ja kylän kota ovat myös päiväkodin läheisyydessä. Päiväkoti avoinna tällä hetkellä klo 6.30 – 16.30.

Osoite: Nurmelantie 4, 41390 Äijälä.

Lisätietoja päiväkodista, puh. 0400 407 801 sekä päiväkodin johtaja Maarit Kovanen, puh. 0400 628985.

Äijälän seurantalo

Äijälän kyläseura pitää yllä seurantaloa, joka toimii kylän vapaa-ajan keskuksena. Seurantalolla on ravintolasali, keittiö, sali ja näyttämö. Äijälän koulu ja päiväkoti käyttävät salia sisäliikuntatilana, yhdistykset kokoustilana ja perheet perhejuhlien pitopaikkana. Äijälän Liikunnan jumpat ja kahvakuulailu pidetään myös seurantalon salissa.

Osoite: Äijäläntie 1105, 41390 Äijälä.

Lisätietoja antaa kyläseuran sihteeri Tanja Savolainen, puh. 044 5451 736

Uimaranta Rantala

Äijälässä sijaitsee kunnan ylläpitämä uimaranta Uurainen-järven rannalla Äijälänlahdessa. Uimarannalta löytyy laituri, nuotiopaikka, matonpesupaikka, veneenlaskupaikka ja rantalentopallokenttä. Järjestämme vuosittain rannan siivoustalkoot sekä muita tapahtumia, joista ilmoitetaan kylän facebook-ryhmässä.

Kodat

Äijälän koulun läheisyydessä, Särkeläntien ja Äijäläntien risteyksessä on kunnan ylläpitämä Metsoreitin kota vapaasti käytettävissä.

Äijälän kyläseuran ja liikuntaseuran yhteistyöllä rakennettu Myllysaaren kota on koko kylän käytössä. Saari sijaitsee Uurainen-järven eteläpäässä.

Julkinen liikenne

Arkena Äijälästä kulkee busseja Laukaaseen ja Jyväskylään sekä takaisin neljä kertaa päivässä, sunnuntaisin kerran päivässä. Tarkemmat aikataulut netissä matkahuolto.fi. Liikennöitsijä on Koivuranta Oy Konnevedeltä.

Asumisen palvelut

Äijälässä on puhdas ja hyvä pohjavesi, mistä saamme olla ylpeitä. Kylän keskusta-alueella on vesijohto- ja jätevesiverkosto. Muilla kotitalouksilla on yleensä oma kaivo ja jätevesijärjestelmä.

Osuuskunta Äijälän Vesihuolto on perustettu vuonna 1981 ja toimii vesihuoltolain mukaisesti Laukaan kunnan pohjoisosassa Äijälän kylässä. Osuuskunta Äijälän vesihuollolla on oma vedenottamo ja jätevedenpuhdistamo. Pumppaamolla on automaattiaggregaatti sähkökatkojen varalta.

Osuuskunta Äijälän vesihuolto

Lisätietoja Antero Muurikainen, puh. 0400 867 870, antero.muurikainen@gmail.com.

Jätehuolto

Seurantalon pihalla hyötykeräyspiste, jossa ovat metallin-, lasin-, kartongin ja sanomalehtien keräysastiat. Vaarallisten aineiden keräysauto käy kylällä kerran vuodessa, yleensä kesäkaudella. Ajankohdasta tiedotetaan paikallislehdessä ja kunnan nettisivulla ja facebookissa.

Jäteauto kiertää Äijälässä parittoman viikon maanantaiaamuna.

Laukaassa on Mustankorkean pienjäteasema osoitteessa Katajamäentie 6.

Kotitalouksien jätehuollon toteuttaa Mustankorkea Oy ja jätehuollon viranomainen on Jyväskylän seudun jätelautakunta, jyvaskylanseutu.fi/jatehuolto

Jätevesikaivon tyhjennyksen voi tilata Laukaan Puhtaanapidolta, puh. 0400 547 384.

Nuohous

Nuohoojan voi tilata Pepen Piippupalvelulta, puh. 0400 742 269, nuohoojamestari@gmail.com tai

Konneveden Nuohoustyöltä, puh. 0400 546 786 tai 0400 652 584.

Sähkö

Äijälän sähköverkosta Laukaan kunnan puolella vastaa Elenia.

Tietoliikenne

Keskellä kylää Äijälänvuoren päällä on Elisan matkapuhelinmasto, jota käyttävät myös muut palveluntarjoajat.

Laukaassa kiinteitä valokuituyhteyksiä markkinoivat tällä hetkellä muun muassa Lounea ja Valokuitunen. Yritysten verkkosivuilta saat lisätietoa valokuituverkon kampanja-alueista, hinnoittelusta ja kuituyhteyksistä.