Vapaa-aika

Äijälästä ja lähialueelta löytyy tekemistä lapsille, aikuisille ja koko perheelle yksin tai yhdessä. Valitse itsellesi sopiva puuha tästä listasta!

Mitä muuta voisi olla tarjolla? Voisitko olla vetämässä jotain kivaa tekemistä silloin tällöin? Joku muukin voisi innostua samasta asiasta ja saisimme lisää aktiviteetteja kylälle. Tehdään yhdessä uusia harrastuksia!

4H-kerho

Laukaan 4H-yhdistyksen kaksi kerhoa, Maatilan maailma -kerho ja Eläinten hoito -kerhot Unten Onnela Ranchilla. Katso aikataulu tapahtumakalenterista. Lisätietoa www.laukaa.4H.fi

Ammunta

Tankolammilla Konneveden puolella (5 min. autolla) on Jouhtisvuoren ampumarata. Lisätietoja oheisesta linkistä.

Hiihto

Lähilatuja löytyy koululta ja seurantalon takaa. Ne ajetaan latukoneella talvisin joka viikko yleensä perjantaisin. Seurantalon takana on helppo latulenkki 1,3 km.

Seurantalon takaa ja kylän kodalta pääsee Metsoreitin latuverkostoa pitkin jopa Jyväskylään ja Suolahteen. Latuinfo ja latukoneen reitit löytyvät oheisesta linkistä.

Jumppa

Verttis-liikuntaryhmä on kuntoliikuntaa kaiken ikäisille vaihtelevalla ohjelmistolla ja erilaisilla välineillä tai ilman. Ei vaikeita askelsarjoja. Lisätietoja Riikka Jäppinen puh. 040 769 4280

Jääkiekko

Koulun jääkiekkokaukalo jäädytetään yleensä joulukuussa talkoilla sekä kunnan toimesta; kentän puhdistus vanhempien tai kunnan toimesta tarvittaessa. Varusteiden vaihtoon lämmin pukukoppi. Iltaisin ja viikonloppuisin lapset pelaavat ahkerasti yhdessä ja myös aikuisille löytyy tilaa.

Suolahden jäähallissa (15 min.autolla) Suolahden Urhon jääkiekkojoukkueet lapsille ja aikuisille (myös naisille) http://www.suolahdenurho.net/jaakiekko/ sekä www.urhojaakiekko.fi. Lisätietoja junioripäällikkö Jani Vainio Äijälästä, puh. 040 2137 530.

JYP juniorit järjestää harjoituksia ja kiekkokoulun myös Peurungan jäähallissa (15 min). Lisätietoja oheisesta linkistä.

Kahvakuula

Äijälän Liikunnan järjestämää ohjausta lämpimänä vuodenaikana koulun pihalla ja muutoin seurantalolla. Mahdollisuus myös kilpailemiseen Suomessa ja ulkomailla. Lisätietoja linkistä.

Kalastus

Äijälän kotijärvi Uurainen kuuluu Nurmijärven osakaskunnan alueeseen. Kalastusluvista ja maksuista lisätietoa löydät linkistä ja luvat myynnissä Tero Niemisellä, puh. 044 527 9165.

Lähistöllä viehekalastuskoskia:

Kuntosali

Aktiivipuistossa koulun kentällä on lihaskuntovälineitä.

Lähimmät sisäkuntosalit löytyvät Peurungasta (15 min), Laukaasta (20 min) laukaankuntokulma.fi ja Laukaan kunnan sivuilta sekä Suolahdesta (15 min) www.suolahti.ole.fit.

Lentopallo

Kesäisin uimarannan beachvolley-kentällä, muutoin ajellaan porukalla Sumiaisten koulun liikuntasalilla perjantaisin ja sunnuntaisin, ks. ajat tapahtumakalenterista. Lisätietoja Antti Tourunen, puh. 040 554 2887.

Liikuntasali

Seurantalolla on liikuntasali, jossa on patjoja, sählymaalit, palloja ja muita liikuntavälineitä. Vuokraa oma salivuoro vaikka omalle perheelle! Varaukset kyläseuralta, Tanja Savolainen, puh. 044 5451 736.

Luistelu

Koulun jääkiekkokaukalo jäädytetään yleensä joulukuussa talkoilla sekä kunnan toimesta; kentän puhdistus vanhempien tai kunnan toimesta tarvittaessa. Lämmin pukukoppi. Iltaisin ja viikonloppuisin lapset luistelevat ahkerasti ja kentältä löytyy aina kavereita. Vanhempien tehotreeni tulee jäätä kolatessa!

Maksuttomia yleisövuoroja Peurungan jäähallissa (15 min. autolla). katso ajat https://www.peurunganjaahalli.fi/yleisoluistelut/

Peurungassa toimii myös taitoluisteluseura, katso lisää www.pesal.fi.

Metsästys

Äijälässä toimii kaksi metsästysseuraa: Erä-Äijät ja Äijälän Eränkävijät.

Erä-Äijien kautta myös vuokrattavana Raiskinmaja-eräkämppä Äijälässä. Äijälän hirviporukasta voi kysyä Matti Tullalta, puh. 041 544 516.

Lisätietoja Äijälän Eränkävijöistä Pentti Rossilta, puh. 0400 157 640.

Moottorikelkkailu

Uurainen-järvellä voi kelkkailla vapaasti, kunhan varot muita jäällä liikkujia. Lisätietoja reiteistä Äijälästä Äänekoskelle ja Hankasalmelle Älä-Keiteleen Kelkkailijoilta, Roope Lahtinen, puh. 040 5455 211.

Musiikki

Kansalaisopisto järjestää vuosittain pianon- ja kitaransoiton opetusta koulupäivän aikana Äijälän koululla. Lisätietoja oheisesta linkistä.

Pingis

Koulun pihalla on uusi kiinteä pingispöytä ja seurantalolla sisäpöytä. Seurantalon salin voi varata omaan käyttöön kyläseuralta, Tanja Savolainen, puh. 044 5451 736.

Pyöräily, maastopyöräily

Katso myös retkeily Metsoreitillä.

Muikkuniementieltä lähtevillä mökkiteillä on monia erilaisia näkemisen arvoisia maisemia. Löydä Koivurannantie, Tuliniementie ja Huutolahdentieltä Uurapohjalle (muista sulkea lehmilaitumen portit!), koe myös Uurapohjantien huikeat pikkumutkat ja mäet. Pitkänevan-metsätietä pitkin pääsee Haapalaan ja Nurmijärventietä seurakunnan leirikeskukseen Papinniemeen.

Ratsastus

Unten Onnela Ranch järjestää alkeis-, alkeisjatko- ja harrastekursseja pitkin viikkoa. Pääset halutessasi mukaan myös tallihommiin tai talutusratsastukseen. Lisää tietoa netissä.

Retkeily

Kylällä kulkee polku seurantalo takaa kohti Syömäsijan mäkeä ja sieltä edelleen soraharjannetta pitkin Hoikkalantielle. Syömäsijanmäeltä eli Syökkäriltä näkyy parhaimmat maisemat järvelle ja ilta-aurinkoon.

Särkeläntieltä nousee kävelijöille metsätie kohti Äijälän mastoa, mistä aukeaa hienot näkymät peltoaukealle.

Hoidettua Metsoreittiä pääsee Laukaaseen, Jyväskylään ja Suolahteen jopa 50 km. Reitin varrella on 15 kotaa tai laavua. Lähimmät ovat Äijälän kota kylän keskellä ja Hietasyrjän laavu Haapalassa. Reitistä ja kodista lisää Visit Laukaan sivuilla.

Hietasyrjän laavulle kannatta lähteä Äijäläntien varresta ja nousta rinnettä ylös ihailemaan järvimaisemaa Kuusvedelle.

Myllysaaren kota on kyläläisten talkoilla tekemä ja ylläpitämä kota Myllysaaressa. Talvella Uuraisen jäätä pitkin hiihtämällä, moottorikelkalla tai potkukelkalla pääsee kodalle, jonka tarkka sijainti on 62°29’25.6″N 26°06’06.6″E. Reitti lähtee uimarannalta kaakkoon.

Konneveden ulkoilureitit löytyvät netistä. Konneveden kansallispuiston polkuverkosto osoitteesta www.luontoon.fi/etela-konnevesi/reitit.

Laulavan Mörön polku sijaitsee Suolahden ja Sumiaisten välimaastossa ja on pituudeltaan 18 km. Lisää tietoa oheisesta linkistä.

Uinti

Kylän uimaranta Rantalassa Särkeläntiellä on avoinna kesäkaudella. Hiekkaranta, pitkä laituri, nuotiopaikka, uimakoppi ja matonpesupaikka sekä beachvolley-kenttä ovat yhteisiä ilojamme.

Äijälän Liikunnan jäsenet uivat halvemmalla Suolahden (15 min) ja Äänekosken uimahalleissa. Kysy alennushintaa myös Peurungan kylpylästä ja liikuntapalveluista. Lue lisää jäsenyydestä www.aijalanliikunta.fi.